Cauta pe site:  
     Prima pagină » Primarul » Priorităţi - Proiecte » Emisiune de obligaţiuni pe piaţa externă Micşorează fontul Măreşte Fontul  
  Emisiune de obligațiuni pentru finanțarea proiectelor de anvergură ale municipiului București
Primăria Municipiului Bucureşti

B-dul Regina Elisabeta
nr. 47, Sector 5, Bucureşti
telefon: 021.305.55.00
dispecerat: 0800.800.868

Pentru finanţarea proiectelor de anvergură ale oraşului, Primăria Municipiului Bucureşti a realizat o emisiune de obligaţiuni pe piaţa internaţională de capital în valoare de 500 milioane euro.

Este de remarcat că a fost prima emisiune de obligaţiuni municipale româneşti pe piaţa internaţională de capital şi că emisiunea a avut un succes imens, interesul investitorilor străini fiind foarte ridicat, mai ales că rating-ul Bucureştiului a fost actualizat recent de Standard&Poor's, acesta crescând de la "BB stabil" la "BB plus".

Intermediariul emisiunii, consorţiul JPMorgan şi ABN Amro, desemnat în urma unei licitaţii internaţionale, a organizat în perioada 2-9 iunie 2005 un turneu în care delegaţia Primăriei, condusă de primarul general Adriean Videanu, a prezentat obligaţiunile potenţialilor investitori în mai multe centre financiare europene: Atena, Viena, Paris, Frankfurt, München, Amsterdam şi Londra. Lansarea obligaţiunilor Municipalităţii Bucureşti pe piaţa internaţională de capital a avut loc pe 10 iunie 2005, la Londra. Primăria a primit oferte care au depăşit cu mult valoarea de 500 milioane euro - valoare maximă permisă de Ministerul Finanţelor Publice. Cei mai mulţi investitori în obligaţiunile bucureştene sunt din Germania, Austria şi Franţa.

Avantajul fondurilor provenite din emisiunea de obligaţiuni este că pot fi folosite mai eficient, cu mai puţină birocraţie, pentru susţinerea dezvoltării şi modernizării capitalei. Începând din 15 septembrie 2005, din banii obţinuţi în urma emisiunii se vor finanţa în primul rând proiectele de infrastructură esenţiale pentru Municipiul Bucureşti:
•  construcţia pasajului suprateran Basarab;
•  construcţia parcajului subteran de la Gara de Nord;
•  achiziţia de tramvaie noi pentru liniile modernizate (metrou uşor);
•  amenajarea de parcări supraterane în cartiere;
•  reabilitarea infrastructurii urbane în Bucureşti.

 
Primaria municipiului Bucuresti © 1996 - 2017